Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κυρία Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, η εικόνα του συστήματος υγείας μιας χώρας αντανακλά και το επίπεδο του πολιτισμού της και πραγματικά δεν ξέρω, κατά πόσο ως χώρα, μας τιμά σήμερα η εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στο σημείο αυτό, ας θυμηθούμε λίγο την πρόσφατη περιπέτεια υγείας που είχε ένας Υπουργός της σημερινής Κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος, πριν από μερικούς μήνες, τον Απρίλιο. Είχε την ατυχία, λοιπόν, να νοσήσει, ενώ βρισκόταν στην επαρχία. Η περιπέτειά του είναι γνωστή, μετακομιζόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και τελικά ευτυχώς που τον μετέφεραν σε νοσοκομείο της Πρωτεύουσας. Ωστόσο ο κ. Λοβέρδος είχε αυτήν την πολυτέλεια να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Πρωτεύουσας, ως Υπουργός. Σκεφθείτε τους εκατοντάδες πολίτες που έχουν την ατυχία να έχουν πρόβλημα υγείας, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα. Και όλα αυτά οφείλονταν σε μία απλή λυχνία, ένα πρόβλημα μιας βλάβης μιας λυχνίας στον αξονικό τομογράφο στο Νοσοκομείο της Βέροιας, ένα πρόβλημα που αμέσως μετά λύθηκε. Θα έπρεπε, όμως, να προηγηθεί το περιστατικό αυτό με τον Υπουργό Εργασίας τον κ. Λοβέρδο, ή θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα αυτό; Και βέβαια οι πολίτες οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά στα δεκάδες νοσοκομεία της περιφέρειας, πώς νοιώθουν; Νοιώθουν σαν πολίτες με τα ίδια δικαιώματα, σε σχέση με κάποιους άλλους που έχουν βέβαια πολύ καλύτερη περίθαλψη στα νοσοκομεία κυρίως της Πρωτεύουσας;

Φέτος, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, της λάθος οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η σημερινή Κυβέρνηση βρεθήκαμε όλοι αντιμέτωποι με πρωτοφανή γεγονότα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε να αντιμετωπίσει  τις φαρμακευτικές εταιρείες που απέσυραν φάρμακα, ορθοπεδικές προμήθειες και ιατρικά σκευάσματα από την ελληνική αγορά, αφήνοντας εκατοντάδες ασθενείς εκτεθειμένους, χωρίς θεραπεία, με πιθανότητα υποτροπιασμού της κατάστασης της υγείας τους.

Τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν τραγικές ελλείψεις. Η χώρας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς διασυρμού που υπέστη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους αρμόδιους Υπουργούς του στο εξωτερικό, κατέστη επίφοβη και βρέθηκε να είναι αντιμέτωπη με την απόσυρση σύγχρονων φαρμάκων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μία μόνο συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία απέσυρε από την ελληνική αγορά δεκαεπτά φάρμακα νέας γενιάς που αφορούν τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, μιας ασθένειας της σύγχρονης εποχής που πλήττει όλο και περισσότερο κόσμο, ενώ διατηρεί στην ελληνική αγορά αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα περασμένης παλαιάς τεχνολογίας.

Η ρατσιστική αυτή αντιμετώπιση των 50.000 πολιτών που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη στη χώρα μας, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς η χρήση παλαιότερων φαρμάκων και σκευασμάτων αυξάνει τον κίνδυνο των παρενεργειών και των επιπλοκών στην υγεία τους.

Τα νοσοκομεία μας αντιμετωπίζουν βασικές ελλείψεις σε προσωπικό. Δεν υπάρχει επαρκής αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού, αναισθησιολόγων για την πραγματοποίηση όλων των προγραμματισμένων χειρουργείων ή ακόμη για την ταυτόχρονη λειτουργία όλων των χειρουργικών κλινών σε ένα νοσοκομειακό ίδρυμα. Στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης περιμένουν επί χρόνια απλά ονόματα σε λίστες οι γιατροί για να ξεκινήσουν τις ειδικότητές τους, ενώ στην περιφέρεια υπάρχουν κενές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες, αλλά δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχει ένα αποδοτικό σύστημα, έστω μετακίνησης των γιατρών για λίγα χρόνια στην επαρχία, έναρξης της ειδικότητάς τους σε νοσοκομείο της περιφέρειας και ολοκλήρωσης της σε μεγάλο κεντρικό νοσοκομείο, για να καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο σημαντικές ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό.

Βασική προτεραιότητα πρέπει και οφείλουμε να δώσουμε στην περιφέρεια, στα νησιά. Είναι μάταιο να μιλάμε για αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όταν όλοι οι γιατροί συγκεντρώνονται στα μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μένουν δεκάδες κενές θέσεις στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Είναι μάταιο να  μιλάμε για ένα σύγχρονο αποδοτικό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας, όταν εγκαινιάζουμε καινούργιες πτέρυγες σε σύγχρονα νοσοκομειακά κτίρια της περιφέρειας και στη συνέχεια οι πτέρυγες αυτές μένουν κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού, λόγω απουσίας εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κυρία Υπουργέ, θέλετε να καθιερώσετε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αφήνοντας ωστόσο σημαντικές παραμέτρους ασαφείς και αδιευκρίνιστες. Ποιο θα είναι το κόστος λειτουργίας των ολοήμερων ιατρείων; Πόσο θα κοστολογείται η επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία, εντός νοσοκομειακών ιδρυμάτων του ΕΣΥ; Όταν τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μία επίσκεψη σε εξωτερικό ιατρείο, γιατί ο ασφαλισμένος να πληρώνει 70 ή και περισσότερα ευρώ σε μια επίσκεψη σε νοσοκομειακό απογευματινό ιατρείο; Ποιο θα είναι το ποσό που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία; Και ακόμη περισσότερο, ποια προβλέπεται να είναι η διαχείριση των κερδών αυτών από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ; Πώς θα στελεχωθούν τα ολοήμερα νοσοκομεία, όταν με το ισχύον σύστημα και πρόγραμμα σημειώνονται τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Ανάμεσα στους στόχους που θέτετε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, κυρία Υπουργέ, κάνετε λόγο για μείωση της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης. Οι αριθμοί ωστόσο, δυστυχώς για τη χώρα -γιατί όταν αναφερόμαστε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να μιλάμε πάνω απ' όλα εθνικά και όχι κομματικά- αποδεικνύουν ότι -δυστυχώς, επαναλαμβάνω- μηνιαίως οι δαπάνες των νοσοκομείων αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τη στιγμή που η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέλαβε διακυβέρνηση της χώρας, τα χρέη στο χώρο της υγείας φθάνουν, ή και ξεπερνούν, το 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάνετε λόγο, κυρία Υπουργέ, για ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας σε κάθε δήμο. Πώς σκοπεύετε να το πετύχετε αυτό; Μόνο για το Νομό Θεσσαλονίκης έχω πολλαπλά παραδείγματα να σας παραθέσω για τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, προβλήματα τα οποία έχω επισημάνει επανειλημμένως με στοιχεία σε σχετικές κατατεθείσες ερωτήσεις προς το Υπουργείο σας. Τα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης υπολειτουργούν. Ενδεικτικά μόνο να αναφερθώ στις ελλείψεις στο Δήμο Ρεντίνα, μια περιοχή άκρως τουριστική, κυρίως στους θερινούς μήνες, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα, λόγω του ότι δεν φθάνει ο ένας τοπικός αγροτικός ιατρός και αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Κέντρο  Υγείας της Νέας Μαδίτου.

Να σας αναφέρω τις τεράστιες ελλείψεις σε παιδίατρους και όχι μόνο, αλλά και σε άλλες ειδικότητες γιατρών στο Κέντρο Υγείας του Ζαγκλιβερίου.

Ακόμη απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας, Αστικού Τύπου Ευόσμου. Το νέο κτήριο και ο σύγχρονος εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου που διαθέτει, δυστυχώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού των δυτικών συνοικιών καθώς στο Κέντρο Υγείας έχουν αποσπαστεί μόνο πέντε γιατροί από τότε που κατασκευάστηκε το 2009, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμη θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά στην κατασκευή των δυο νοσοκομείων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, του παιδιατρικού και του ογκολογικού νοσοκομείου. Οι διαδικασίες ανέγερσης των δυο υπερσύγχρονων νοσηλευτικών μονάδων έχουν μείνει στο κενό.

Συγκεκριμένα, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχώρησε το 2006 στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Δήμο Μίκρας, ο οποίος και παραχώρησε στο ελληνικό δημόσιο έκταση εκατόν είκοσι οκτώ στρεμμάτων για το σκοπό αυτό. Στις 3 Σεπτεμβρίου το 2008 υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή των δυο νοσοκομείων, του παιδιατρικού και του ογκολογικού, με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ.

Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι ενώ η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων, η ΔΕΠΑΝΟΜ, δεν έχει ζητήσει επισήμως την παραχώρηση των οικοπέδων που ο Δήμος Μίκρας παραχώρησε στο δημόσιο, βάσει της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης και του μνημονίου συνεργασίας αν ως τον Σεπτέμβριο του 2010, δηλαδή σε δυο μήνες, δεν υπάρξει πρόοδος στις διαδικασίες, το οικόπεδο, τα εκατόν είκοσι οκτώ αυτά στρέμματα που ο Δήμος Μίκρας παραχώρησε στη ΔΕΠΑΝΟΜ, επιστρέφονται και πάλι στο Δήμο Μίκρας με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η συνολική επένδυση και να χαθούν δυο  νοσηλευτικές μονάδες που τις έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Βόρειο Ελλάδα.

Πώς προβλέπετε, κυρία Υπουργέ, να αντιμετωπίσετε όλες αυτές τις πληγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Η  μέχρι σήμερα  πολιτική που ακολουθείτε μόνο περαιτέρω λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα έχει επιφέρει, όταν μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα που αφορά στις πολύ υψηλές τιμές των προμηθειών υγειονομικού υλικού και φαρμάκων των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η σημερινή μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι πολίτες της χώρας που παρακολουθούν σαστισμένοι τις ζωές τους να αλλάζουν με συνεχείς αλλαγές που επιφέρετε σε όλους τους τομείς, στην φορολογία, στο ασφαλιστικό σύστημα, στις συντάξεις και τώρα στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία δεν μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας και να κάνουμε πως δεν ακούμε τις φωνές των πολιτών. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συνεχή καταπάτηση των δικαιωμάτων πολιτών της χώρας μας, δεν μπορούμε να αφήσουμε να ισοπεδώσετε και το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στην υγεία.

Σας ευχαριστώ πολύ.